Ingen man hade kommit undan med detta!

Men hallå, vad är detta? Enligt Aftonbladet och deras bilder har Anne Lundberg smockat till Janne Josefsson när de diskuterade vem som ska gå vidare i en dokusåpatävling på svt. Nog för att Janne Josefsson förtjänat en och annan smocka i sin dag - men att han ska få den i det här sammanhanget är väl minst sagt oväntat.

Och bara föreställ er att situationen varit den omvända, att Janne Josefsson örfilat upp Anne Lundberg. Han hade bergis varit både polisanmäld och sparkad vid det här laget. Och det hade givetvis varit helt rätt.

Visst finns det en skillnad mellan att en väldigt arg kvinna slår en man och att en väldigt arg man slår en kvinna: I de allra flesta fall är det inte lika hotande för den slagne mannen eftersom han i en övervägande del av fallen vet att han är starkare om det skulle urarta ännu mer och därmed kan försvara sig.

Jag är definitivt feminist och hade reagerat mycket starkt på ett sådant här uppträdande från en mans sida. Och jag tycker det är helt oacceptabelt uppträdande av Anne Lundberg. Ska Janne J behöva tåla sådant här på sin arbetsplats? Och dessutom tala lite överslätande om att smockan hängde i luften och att man ändå är goda vänner? Här är det ett fall där kvinnans genomsnittligt underordnade samhällsställning används till att rättfärdiga ett oacceptabelt beteende. Och där mannen om han vill hävda sin rätt att slippa bli behandlad på det här sättet riskerar att antingen förlora sin manlighet ("tål du inte en liten smäll från en kärring"? "är du en kärring"?) eller bli sedd som en bråkstake.

Men vem vill få örfilar på jobbet?



Ska man skratta eller gråta....

åt folks fantastiska naivitet. SvD Det ryker i en bastu också, den är inte miljöfarlig för det. Inte röken iallafall. Etanol är bättre än bensin, men framställning är inte en shampo reklam för det. Allt vi gör har miljöpåverkan, vissa saker är bättre än andra utan att för den skull vara helt rena.  Även solcellspaneler kräver  ickeförnybara metaller för att energin ska kunna utvinnas. Dock i försumbara mängder jämfört med t ex kärnkraft.

Snälla nå´n hur tror ni en bild från ett oljefält skulle se ut? Gärna med de blodiga , tvångsfördrivna nigerianerna på t ex.

Tänk att folk fortfarande tror att man kan köpa en t-shirt för 99 kronor och ha rätt att bli förvånad för att det används mängder av bekämpningsmedel i bomullsodlingen, floden bredvid textilfabriken är förstörd och t-shirten sys upp av 16-åringar som arbetar 12 timmar utan kisspaus och blir blinda innan de fyller 25. Hur tror man att det fungerar egentligen om man tänker efter hur mycket jobb som krävs och på olika ställen över jordklotet? Och sedan drar media en snyftvals med något enstaka exempel och så slutar "alla" att handla av HM i ungefär 3 dagar eller så.

Barnen i Sverige har över 500 leksaker i sina rum. De flesta av de gjorda i miljövidriga plaster av barn i utvecklingsländer. Sedan kommer Svenskt Näringsliv och vill att vi ska köpa mer för annars blir de stackars barnen arbetslösa. Det är så jäkla cyniskt - ska vi känna oss goda för att vi låter dem förstöra sina liv för skitlöner med att göra skitsaker som vi egentligen inte behöver och som inte gör oss ett dugg lyckligare.

Vi behöver köpa FÄRRE saker, av bättre kvalitet och till ett pris som ger människor en skälig lön.

Matematik på låg nivå

Sverige står för "bara" 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser därför är det ingen mening att vi gör något för att minska dem menar Schück i  DN . Han verkar dock har glömt att Sverige står för ännu mindre än 0,2 procent av världens befolkning. Kanske finns det ett samband där.....?

Antingen så kan man tillämpa Shücks resonemang fullt ut och dela in världen i 500 zoner som alla släpper ut lika mycket växthusgaser. Då kommer alla dessa delar att "bara" släppa ut 0,2 procent och därmed är det ingen som behöver göra någonting och då kan växthuseffekten fortgå som tidigare med kända konsekvenser.

Alternativt kan vi tillämpa samma resonemang i alla sektorer och konstatera att Sveriges statsskuld är mindre än 0,2 procent av världens samlade statsskulder, alltså behöver vi inte göra något åt den. Sveriges samlade sjukvård utgör mindre än 0,2 procent av världens samlade sjukvård - alltså spelar det ingen roll om den blir bättre eller sämre. Slutligen står ju Sverige för en försvinnande liten del av världens befolkning, så ur ett globalt perspektiv gör det ju absolut ingenting om vi dör allihop.

0,2 procents argumentet är alltså inget argument alls, eller så är det ett argument för att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige i någon fråga. 

När det gäller om pengarna ska satsas i Sverige eller i andra länder, för att man får "mer" växthusgasminskning för pengarna vid varje enskild källa så är även det ett tveksamt argument. Det stämmer  i ett antal enskilda fall, men som vi konstaterat är Sverige inte tillräckligt stort för att kunna bekosta utsläppsminskningar i hela världen. Då är rollen som teknikföregångare betydligt viktigare och kan sammanlagt bidra till betydligt större utsläppsminskningar.

Sveriges största bidrag i miljöfrågorna historiskt och förhoppningsvis även i framtiden är det goda exemplet. Ofta fastnar miljöförbättringar i diskussioner om huruvida något går eller inte går att göra. Där kan tyvärr diskussionerna stå och stampa i en evighet. Men om någon någonstans kommer vidare och gör det där som diskuteras och därmed visar att det går -då hjälper man många att komma loss ur sina diskussioner och gå över till aktivt handling. Sveriges industri har varit först eller i fronten tack vare hårda miljökrav i Sverige - något som vi tjänat på. Vi har både en välmående industri och en globalt sett förhållandevis frisk befolkning och miljö.  

Bristen på ånger är otäck

Kungsholmen misshandeln går andra ronden i rätten. SvD rapporterar från första dagen och dörrarna har öppnats för allmänheten. En tid har gått sedan dådet och den dödade 16-åringen Riccardo Campogiani har redan blivit mindre helig. Nu nämns bl a att han slog en av de åtalade i huvudet med en flaska så att den gick sönder. Dock efter att först ha blivit slagen själv.

Det som slår mig mest är dock att ingen av de åtalade verkar ta något som helst ansvar för det inträffade. Uppenbarligen har en människa dött. Uppenbarligen har de åtalade alla varit på plats och minst en av dem har varit den som slutligt sett till att denna människa dog. Alla har varit klart bidragande och deltagande i bråket. Ändå är alla sååååå oskyldiga.

Ingen ger uttryck för någon ånger. Ingen tar ansvar för det som faktiskt har hänt. Det upplever jag som riktigt otäckt. En "normal" tonåring som blivit för full, gjort något oförlåtligt som fått ödesdigra konsekvenser borde reagera tvärtom. Borde ångra sig. Borde ta på sig onödigt mycket ansvar och skuld. "jag borde ha stoppat det" "jag borde inte ens ha sagt sådär".

Ibland undrar jag om det är ett nytt svenskt nationaldrag. Att inte ta ansvar för någonting, inte ens för det man själv gör. Gärna skylla på samhället och någon annan. " Det började med att han gav igen..."

Eller så är det här inte "normala" tonåringar utan mycket förhärdade brottslingar i total avsaknad av empati och självinsikt och helt upptagna av att komma undan. Mycket tyder på det.