Alkolås - en lönsam historia

I DN  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=703888 hävdas att det är olönsamt för företag att köpa tjänstebilar med alkolås. Och så tar man upp servicekostnader på 500 kronor och minskat andrahandsvärde. Men vad det kostar om en värderad medarbetare dör eller blir skadad - det har man inte med i kalkylen! Så otroligt snävt tänkt.

Likadant när flera tidningar inklusive DN konstaterar att allmänheten inte är intresserad av alkolås, så baserar man det på om folk är villiga att installera alkolås i egen bil och betala extra för det. Jag är 100% för alkolås, men det måste bli OBLIGATORISKT för alla för att det ska ha mening. Däremot skulle jag också svara nej på frågan om jag är villig att betala extra och installera alkolås i min egen bil. Jag vet ju redan att jag kör nykter. Däremot är jag absolut villig att betala både fem och tiotusen för att alkolås finns på min bil, om det innebär att det också finns på alla andras.

Magstark Silbersky

Advokat Leif Silbersky tycker det är "upprörande" att en 16-årig misstänkt mördare/dråpare kan hållas i häkte för att inte förstöra utredningen. Men snälla Leif, om det är något som är upprörande så är det väl att en 16-åring har blivit dödad! I det skenet är det bara löjligt att försöka få till "tycka synd om" för att någon i hög grad levande som dessutom befinnits sannolik som orsakare till detta hemska får sitta inlåst en tid för att man ska kunna bringa klarhet i vad som hänt. Stötande av Silbersky!

Skjutne 15-åringen - en förlust för världen?

Säkert vet vi inte allt och inte kommer vi att få det heller, men om vi ändå utgår från att det som kommit fram i media är sanningen så ställer jag mig ändå frågan om det är en förlust att den skjutne 15-åringen är just skjuten? Jag menar - vad är det för människa som förföljer och trakasserar gamla och förståndshandikappade och vad kan det egentligen någonsin bli av en sådant rötägg?

Samtidigt som jag skriver så vill jag bara radera allt för självklart får man inte lov att döda någon. Och visst kan man göra dumma, elaka och vidriga saker när man är 15 och trots allt bli bättre än så när man blir äldre. Värst av allt är det dock för föräldrarna. För dem är det såklart en förlust som är så gigantisk att man inte vill föreställa sig den. Sannolikt är den väl kopplad med ett visst mått av självrannsakan för om de haft bättre koll på vad sonen höll på med och hindrat honom för längesedan hade detta inte hänt.

Men om pappan i den trakasserade familjen istället hade skjutit med saltskott så att de fått sig en rejäl rumpsveda så hade det varit helt rätt. Det är obegripligt vad somliga unga tillåts göra och komma undan med utan att samhällets olika instanser gör något överhuvudtaget.

Och vad hände egentligen i huvudet på den trakasserade pappan, hur kunde han få för sig att skjuta skarpt? Han måste ha fått akut hjärnblödning eller verkligen varit skrämd bortom vett och sans.