Matematik på låg nivå

Sverige står för "bara" 0,2 procent av världens utsläpp av växthusgaser därför är det ingen mening att vi gör något för att minska dem menar Schück i  DN . Han verkar dock har glömt att Sverige står för ännu mindre än 0,2 procent av världens befolkning. Kanske finns det ett samband där.....?

Antingen så kan man tillämpa Shücks resonemang fullt ut och dela in världen i 500 zoner som alla släpper ut lika mycket växthusgaser. Då kommer alla dessa delar att "bara" släppa ut 0,2 procent och därmed är det ingen som behöver göra någonting och då kan växthuseffekten fortgå som tidigare med kända konsekvenser.

Alternativt kan vi tillämpa samma resonemang i alla sektorer och konstatera att Sveriges statsskuld är mindre än 0,2 procent av världens samlade statsskulder, alltså behöver vi inte göra något åt den. Sveriges samlade sjukvård utgör mindre än 0,2 procent av världens samlade sjukvård - alltså spelar det ingen roll om den blir bättre eller sämre. Slutligen står ju Sverige för en försvinnande liten del av världens befolkning, så ur ett globalt perspektiv gör det ju absolut ingenting om vi dör allihop.

0,2 procents argumentet är alltså inget argument alls, eller så är det ett argument för att det inte spelar någon roll vad vi gör i Sverige i någon fråga. 

När det gäller om pengarna ska satsas i Sverige eller i andra länder, för att man får "mer" växthusgasminskning för pengarna vid varje enskild källa så är även det ett tveksamt argument. Det stämmer  i ett antal enskilda fall, men som vi konstaterat är Sverige inte tillräckligt stort för att kunna bekosta utsläppsminskningar i hela världen. Då är rollen som teknikföregångare betydligt viktigare och kan sammanlagt bidra till betydligt större utsläppsminskningar.

Sveriges största bidrag i miljöfrågorna historiskt och förhoppningsvis även i framtiden är det goda exemplet. Ofta fastnar miljöförbättringar i diskussioner om huruvida något går eller inte går att göra. Där kan tyvärr diskussionerna stå och stampa i en evighet. Men om någon någonstans kommer vidare och gör det där som diskuteras och därmed visar att det går -då hjälper man många att komma loss ur sina diskussioner och gå över till aktivt handling. Sveriges industri har varit först eller i fronten tack vare hårda miljökrav i Sverige - något som vi tjänat på. Vi har både en välmående industri och en globalt sett förhållandevis frisk befolkning och miljö.  

Kommentarer
Postat av: Gurra

Strålande kommentar, enkelt men självklart.

2008-03-07 @ 15:32:23
Postat av: seven

Tackar! Men man önskar ju att man fick svara på DN debatt eller så, så att inte Schucks tusentals läsare går på den dåliga matematiken.

2008-03-07 @ 22:38:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback