Flyga Drake

image3


Flyga Drake av Khaled Hosseini är en sådan där bok som jag inte blir ett dugg sugen på att läsa när jag ser vad den handlar om.  "En pojkes uppväxt i Afghanistan" - tjena hur relevant och intressant är det för mig? Och så börjar jag ändå läsa för att jag kommit överens med några kompisar. Och så läser jag och läser, och skrattar och lider och blundar mig igenom vissa passager och tjuvläser längre fram för att se om det ändå ska gå bra.

Och boken är bara just sådär fantastiskt - särskilt första halva som handlar just om pojkarnas barndom i Afghanistan. Och så flera månader senare när jag läser om en ensamkommande asylsökande kille som kommit till Sverige så betyder det något för mig när de skriver att han är hazar. Och min förståelse är så mycket större. Precis så är en bra bok - man läser för att den är så bra och så upptäcker man efteråt att man faktiskt vidgat sina inskränkta vyer på köpet.

Nu har den blivit film också  DN - om den är ens en tiondel så bra som boken så vill jag se den. Fast jag kommer nog att få blunda mig igenom vissa delar.

Betyg till 7-åringar - för vems skull?

Ska små 7-åringar få ett skriftligt betyg som säger om de är bra eller dåliga i skolan?  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1540597.ab  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=728808

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_723183.svd

Vad vill man i så fall uppnå med det? Det där sista är en viktig fråga att ställa sig. En annan viktig fråga är vad det finns för risker.

Jag är för betyg - rent generellt och jag tycker att de behöver komma tidigare än idag. Syftet med betyg är väl dels att utgöra ett underlag för intagningar till högre studier, dels att det ska finnas en morot - något att uppnå förutom själva lärandet som peppar de prestationsinriktade eleverna att lära sig mer än vad de annars skulle gjort. En annan viktig poäng är att kommunicera tydligt och klart till föräldrarna hur det går för deras barn i skolan.

För en 7-åring är knappast betyg en prestationsmorot. Jag har en 7-åring och han är mycket duktig i skolan. Och tro mig - han vet det! Det behövs inga betyg för att motivera honom. När man är 7 knäcker man läskoden och upptäcker makten i att kunna läsa, man lär sig räkna och det man lär sig är så oerhört applicerbart i ens vardag så motivationen finns där i vardagen. För honom och andra duktiga barn finns inget mervärde i ett betyg. Klart de skulle bli glada för ett fint betyg, men lika gärna skulle ett uteblivet toppbetyg ("vi sätter av princip inte högsta betyg" osv) kunna få dem besvikna.

Om man är lågpresterande - då vet man det också. Och inte bara man själv - alla barn i klassen har koll på att xx inte kan läsa så bra fast han går i trean. Att få det i skrift att ta hem till föräldrarna kan nog platta till självförtroendet och därmed både lusten och förmågan att lära sig  ytterligare.

Nej för barnen finns inget mervärde. Den enda anledning jag kan se är att man inte litar på att lärarna kommunicerar de problem som finns tillräckligt tydligt till föräldrarna. Så kravet på skriftliga betyg till förstaklassare är egentligen en misstroendeförklaring mot lärarna. Inte undra på att lärarfacket är emot.....


Lura en snuskgubbe!

Det kan nog vara en lönsam affär - även om det inte lyckades för just de här pojkarna. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_706953.svd       http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=726981   De borde ha låtit snuskgubben se någonting också - helst sig själva och sett riktigt unga ut. Då hade det nog varit mer sannolikt att snuskgubben inte anmält.

Allra bäst är det givetvis om tjejer kan lura snuskgubbar med falska löften om prostitution och istället bedra dem på lite stålar. Det är väl det perfekta brottet eftersom man om man anmäler det måste anmäla att man själv haft för avsikt att begå brott (köpa sex). Hanna Hellquist har skrivit en helt fantastiskt liten betraktelse över den poetiska rättvisan i att lura en torsk. Tyvärr hittar jag inte denna på nätet - tar gärna emot tips.


Och hur många har blivit sjuka av ICA:s "skandal" hittills??

Måste säga att jag tycker det är lite hysteriskt i debatten om ICA:s "köttfusk". http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_699453.svd  Reglerna i sig har blivit viktigare än reglernas syfte. Syftet torde rimligtvis vara att köttet inte ska vara dåligt så att man mår dåligt. Om nu ICA köttfuskar enmasse och ingen har blivit sjuk så är väl skandalen snarare att livsmedelsverket (eller vem som nu sätter reglerna) har så hårda regler att vi slänger tonvis med kött i onödan varje år.

Föda upp djur, mata dem, värma ladugården i flera år, skicka på slakt, skicka på styckning, mala, skicka ut i butik och sedan slänga kött som alldeles uppenbarligen går att äta. Snacka om resursslöseri!

Folk i allmänhet verkar helt hysteriska med datummärkning och verkar totalt ha förlorat förmågan att själva bedöma om maten är ätbar eller inte. Dricker ingen mer än jag "för gammal" mjölk flera dagar efter bäst före datum och mår hur bra som helst?






Fossillobbyn i farten!

Jösses vilken ensidig artikel!!
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1064&a=724856

Gå inte på sådant här! Vi röker, dricker kaffe och äter bananer samt dricker sprit. Allt gladeligt odlat i fattiga länder utan att någon för ett ögonblick tar upp att vi bidrar till världssvälten. Men plöstligt när vi ska köra bil på det som odlas då jädrar vad farligt det blir --med precis samma odlingar. Hallå! Vakna upp! Vem tjänar på att etanolen framställs som dålig?? Kan det vara fossilindustrin?

Det är tvärtom så att produktion av biobränslen kan vara världens chans för u-länder att äntligen ha något att sälja som de kan ta rejält betalt för - en väg ur fattigdomen. Och så länge som vi lägger Europas åkrar i träda är det direkt ohederligt att påstå att biobränslen orsakar världssvält.

Ge bort begagnat! Gör en riktig insats!!

Nu är det jul igen och köphysterin når nya höjder. Små barn i Kina och Pakistan arbetar under slavliknande villkor för att vi ska kunna köpa våra saker något billigare - och framförallt för att företagen som säljer dem ska tjäna ännu mer. Svenskt näringsliv försöker i sina annonser få oss att tro att det är BRA för barnen att vi köper eftersom det ger dem jobb. Deras annonser är då dumma så att klockorna stannar, vilket tydliggörs på ett bra sätt på brännpunkt i svd : http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_682497.svd

Som om barnen som gör sakerna skulle få ens  50 öre av det vi handlar för.....

Nej, ta ett snack med släktingarna, gör en inventering av leksaker som era barn vuxit ur och ge bort fina - men begagnade leksaker till övriga släkten och skänk 100 kronor för varje begagnad leksak ni ger bort till Rädda Barnen.

Barnen blir nämligen precis lika glada för de sakerna - jag har testat. Det är för de vuxnas skull som vi tycker att begagnat inte duger. Men vet man vilken insats det blir så blir det lätt att acceptera även för de vuxna. Bra för fattiga barn, bra för miljön och klimatet   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_690383.svd
och lika bra för våra barn! Go for it!