Marknadsekonomi och vård

fungerar tyvärr dåligt tillsammans. Det ligger i sakens natur att affärsdrivande verksamheter gör sitt bästa för att maximera sina vinster - inget konstigt med det SvD.  Och när kunder direkt betalar för sitt val fungerar det bra. Men när de som nyttjar tjänsten betalar en bråkdel av vad den kostar och det allmänna ska stå för resten och tjänsten är så komplicerad som vård - ja då ballar det ur.

Det är i det närmaste omöjligt att bygga ersättningsmodeller som uppmuntrar vårdcentraler att göra sitt bästa för att patienterna ska vara friska. Ta bara en sådan sak som att sluta röka eller gå ner i vikt. En privat vårdcentral tjänar  ju på att patienten fortsätter röka/vara fet och därmed gör många besök - om ersättningen är baserad på besök, När man försöker göra tvärtom - med listning och att man får betalt per listad patient så fuskas det med det också . Dessutom blir effekten att det blir väldigt lönsamt att öppna vårdcentral i områden där det bor många friska människor, men olönsamt där människorna är sjuka och därför blir det flest vårdcentraler där människor är friskas. Inte heller det en så särskilt bra användning av skattepengar.

Sedan måste man ju också bygga upp en enorm administration för att köpa och kontrollera vården som köps in - vilket i sig tar resurser från vården.

Samtidigt går det inte att komma ifrån att jag tror att privatiseringen är mycket bra för all vårdpersonal som är proffsig och vill att det ska löna sig att jobba i vården. Landstinget måste dock bli mycket proffsigare på att köpa upp och kontrollera tjänsterna.

Nu är det ju mycket vanligt att man skänker bort mottagningar, att läkare tillåts ha privata mottagningar i landstingslokaler där de tar intäkterna (t ex för en operation) och sedan även arbetar för landstinget och där tar kostnaderna (t ex för komplikationerna efter en operation).

Kommentarer
Postat av: DOPAD

Du har nog inte riktigt greppat detta med hur konkurrens fungerar och vad vinst är.

För att en marknad skall fungera så måste den vara kraftigt reglerad. Är det inte reglerad (har regler som alla spelare måste följa) så blir det som en fotbolsmatch utan domare.

Vinst är ett mått på hur bra produkten är för kunden om konkurrensen fungerar, omogna marknader kan däremot göra lite som de vill för att inte tala om monopol...

Sjukvården i sverige är en mycket omogen marknad. Kunden kan inte informera sig om kvalitet och det är i princip omöjligt och välja leverantör. Två grundläggande mekanismer som måste fungera i en fungerande marknad.

Postat av: seven

Du har nog inte greppat vad offentlig finansierad sjukvård är. Det är när kunden inte själv betalar för det den konsumerar utan det görs av alla skattebetalare tillsammans. Det är därför den lämpar sig dåligt för marknadsekonomi.

När det sedan gällera tt sjukvården är en omogen marknad så håller jag helt med dig. Det är ju det jag skriver, ska det ha någon chans att fungera måste själva upphandlingen av vården bli mycket bättre på att ställa krav och följa upp dem.

2008-02-21 @ 08:35:54
Postat av: DOPAD

>Du har nog inte greppat vad offentlig finansierad sjukvård är.
>Det är när kunden inte själv betalar för det den konsumerar utan det görs av alla skattebetalare tillsammans.
>Det är därför den lämpar sig dåligt för marknadsekonomi.

På vilket sätt menar du att det är en orsak för att det inte fungerar i en marknadsekonomi?
Har du tittat något på englands sjukvård? Eller du kanske bara läst socialdemokraternas partiprogram när du läst på?

Det viktiga är att pengar anpassas så de som gör ett bra jobb får god ekonomi medan de som gör ett dåligt jobb får sämre ekonom. Styr man pengar efter det så löser sig det mesta.

2008-02-21 @ 09:25:14
URL: http://anabolasteroider.wordpress.com
Postat av: seven

Jo, men hur vet du vem som gör ett bra jobb ur skattebetalarnas synpunkt? Den läkare som ger de recept och undersökningar en masse som patienten önskar lär ju få höga betyg av patienten, medan den som rekommenderar t ex motion och rökavvänjning och säger nej till onödig medicin är mycket bättre för skattebetalarna (och för patienten i längden) men knappast vinner en "kundnöjdhetsundersökningar" i vården.

När den som betalar tjänsten inte är densamma som den som utnyttjar den så fungerar marknadsekonomi dåligt eftersom den inte är marknadsekonomi på riktigt.

2008-02-21 @ 22:17:15
Postat av: lollosmammas

Ska sjukvård drivas av vinst? Så att ju fler som blir sjuka desto mer tjänar man på det? Naturligtvis kan man göra det genom att ha privata försäkringar, men en stor grupp människor med mycket låga inkomster kommer att välja att stå utanför för att dom helt enkelt inte har råd med dyra försäkringar (jfr a-kassan där många har gått ur p g a att man inte anser sej ha råd).
Tycker du att det är ett rättvist system???

2008-03-08 @ 09:02:46
URL: http://lollosmamma.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback