Folkomröstning om biltullar?

I ledaren i svenskan skriver PJ Anders Linder om dessa nästan 4 miljarder som biltullsprojektet i Stockholm kostat och jämför bl a med att man kan få 4 km motorvägstunnel för samma pengar. Fast där visar han väl just problemet som gör att man satsar på biltullar. Vägar är förbaskat dyra att bygga och kostar dessutom att underhålla.

Sedan tycker jag det är intressant att faktiskt ALLA inblandade aktörer så oreserverat accepterat lobbykraven på folkomröstning om biltullarna. Tänk om vi skulle ha folkomröstning om alla vägar som vi ska bygga? Där alla som är med och betalar får rösta. Hur många tror att det skulle bli ja till de vägar för miljarder skattepengar som man vill byggar runt Stockholm? Som inte bara 2 miljoner stockholmare ska betala utan även 7 miljoner i resten av landet? Hur många tror att Botnia banan skulle bli av? Järnvägsutbyggnad i Trollhättan? osv osv.

Väljer vi inte politiker just för att om man ska folkomrösta i enskilda frågor som t ex infrastruktur beslut så är risken stor att man får ett mycket osammanhängande väg och tågnät.

Och biltullsprojeket är ett infrastruktur projekt - ett alternativ till att bygga mer vägar.

Sedan är det uselt att biltullarna är en statlig skatt med allt som det för med sig av byråkrati, offentlighet och inflexibilitet - men det tar vi en annan gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback